Huidkanker behandeling
Huidkanker behandeling
Indicatie Basaalcelcarcinoom
Basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker (of BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. Een basaalcelcarcinoom komt meestal voor op het gezicht, hoofd of in de hals, maar kan overal ontstaan.
Zonlicht, röntgenbestraling of erfelijke aanleg kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan.
Basaalcelkanker komt meestal voor bij mannen en vrouwen boven de 40 jaar. Vaak groeit het heel langzaam.
Indicatie Plaveiselcelcarcinoom
Ook wel bekend als plaveiselcelkanker. (PCC) is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de plaveiselcellen. Dat zijn de dunne, platte cellen die het grootste deel van de buitenste laag van de huid (de opperhuid) vormen.
Deze kankersoort kan overal op het lichaam ontstaan, maar komt het meest voor op de plekken die vaak in de zon komen, zoals het hoofd, de nek en de armen.
Het komt vooral voor bij mannen (op het hoofd) en wat minder bij vrouwen (op de benen).
Plaveiselcelcarcinoom begint vaak als een kleine, rode knobbel of zweer die niet goed geneest. Zonder behandeling kan het carcinoom groeien en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.
Oorzaken en symptomen basaalcelcarcinoom
Basaalcelkanker geeft vaak geen klachten, maar soms kan de huid jeuken of gevoelig zijn. Er zijn verschillende verschijningsvormen van basaalcelkanker. Het begint vaak als een glad, glazig knobbeltje waar soms kleine bloedvaatjes in te zien zijn. Het knobbeltje kan ook bruin van kleur zijn. Na verloop van tijd kan dit knobbeltje open gaan en bloeden waarna zich een zweertje vormt. Op het lichaam kan basaalcelkanker eruit zien als eczeem. Het knobbeltje kan gaan jeuken en gevoelig zijn, maar dat hoeft niet.
Oorzaak en symptomen plaveiselcel carcinoom:
Voordat u een plaveiselcelcarcinoom krijgt, kunt u last hebben van verhoorning van de huid (huidschade door de zon). Dit kan uitgroeien tot een plaveiselcelcarcinoom. De tumor zelf is een langzaam groeiend wratachtig knobbeltje, dat niet jeukt en pijn kan doen.
Deze vorm van kanker treedt overwegend op boven de 40 jaar. De meest voorkomende oorzaak is veelvuldige blootstelling aan zonlicht over een lange periode. Het plaveiselcelcarcinoom komt voornamelijk voor in huidgebieden die veel aan zonlicht worden blootgesteld. Maar ook afweerremmende medicatie kunnen een rol spelen bij het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom.
Diagnose
Om de diagnose basaalcelkanker of plaveiselcelkanker te kunnen stellen, wordt er soms eerst een biopt (klein stukje weefsel) genomen.
Verwijzing van uw huisarts
Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig.
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Tijdens de intake wordt er uitleg gegeven over de behandeling en kunt u alle vragen stellen. Soms is in overleg mogelijk om de operatie meteen uit te voeren, maar over het algemeen zal er een nieuwe afspraak voor de ingreep ingepland worden.
Wat houdt een basaalcelkanker en plaveiselcelkanker behandeling precies in?
In de meeste gevallen worden het basaalcelcarcinoom en het plaveisel cel carcinoom onder plaatselijke verdoving verwijderd. Hierbij nemen we ook een aantal millimeters gezonde huid mee vanwege mogelijke groei buiten de zichtbare begrenzing.
Bij grotere tumoren of tumoren met een afwijkend groeipatroon zullen we meer gezonde huid verwijderen. Na de operatie wordt de wond gesloten. Als het niet mogelijk is de wondranden direct te sluiten, gebruiken we een techniek waarbij de omliggende huid wordt losgemaakt en wordt opgeschoven naar de wond.
Het stukje weefsel dat we verwijderen, wordt altijd opgestuurd voor weefselonderzoek. Als gevolg van de ingreep krijgt u een litteken.
Wie voert de behandeling uit?
De behandeling wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg.
Stel hem/haar direct een vraag via VideoAsk. U kunt ons direct bereiken op 085-4884470 of kijk op onze contactpagina. Het consult is altijd gratis.
Samenvatting huidkanker behandeling
✓ Verschillende behandelmethoden
✓ Volledig vergoed door je zorgverzekeraar
✓ Behandeling door handchirurg
Veelgestelde vragen over een huidkanker behandeling
Ontvang een indicatie via VideoAsk
Kom direct in contact met de plastisch chirurg door VideoAsk. Kies uit een video, chat of voice bericht zodat de plastisch chirurg u direct kan adviseren. U kunt natuurlijk ook altijd bellen naar onze kliniek via 085 – 488 4470.