fbpx

ziekte van Dupuytren behandeling

Ziekte van dupuytren behandeling

Indicatie

De ziekte van Dupuytren (ook wel Morbus Dupuytren of koetsiersziekte genoemd) is een aandoening die leidt tot kromstand van de vingers.

Bij deze ziekte ontstaan strengen en knobbels omdat het bindweefsel onder de huid zich verdikt. Deze strengen kunnen in de handpalm en in alle vingers voorkomen. Wanneer de strengen samentrekken gaan de vingers krom staan en zijn ze niet meer goed te strekken.

De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is onbekend, genetische aanleg speelt een rol. In een kwart van de gevallen is er een familielid met dezelfde aandoening. Het komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en begint meestal op middelbare leeftijd, hoewel het in sommige gevallen ook veel jonger kan voorkomen.

Helaas kan de ziekte van Dupuytren terugkomen. Het is dus mogelijk dat u in uw leven meerdere keren behandeld moet worden.

Symptomen van de ziekte van dupuytren

Bij carpaal tunnel syndroom kunnen de klachten nogal wisselend zijn. Zo kunt u last hebben van:

  • Strengen en knobbels in handpalm en vingers
  • Kromstand van de vingers
  • Niet goed kunnen strekken van de vingers

Diagnose van de ziekte van dupuytren

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de plastisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek.

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen van de hand en pols bij Esser Clinics worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult ziet u altijd de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. De handchirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Wat houdt een carpaal tunnel syndroom behandeling precies in?

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij de ziekte van dupuytren. De arts kijkt welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Naaldfasciotomie

Bij deze operatie wordt met een naald of een mesje de streng via een kleine opening van enkele millimeters doorgesneden.

Soms is het nodig de streng op meerdere plaatsen in de palm en/of vinger door te nemen.

Na deze operatie zult u relatief snel herstellen.

De kans dat de vinger weer krom gaat staan is echter groter dan wanneer we kiezen voor een uitgebreidere behandelmethode, waarvan het herstel beduidend langer is.

Partiële fasciëctomie

Bij deze operatie verwijderen we de strengen in de handpalm, zodat u de vingers weer zo ver mogelijk kunt strekken.

Soms zijn tijdens de operatie extra procedures nodig om het resultaat te verbeteren. Bijvoorbeeld het losmaken van gewrichten voor een betere strekking of het gebruik van een huidtransplantaat.

Dit laatste kan nodig zijn wanneer er te weinig huid is overgebleven om de wond te sluiten. Dit zien we vaker wanneer de Dupuytren al eens een keer is teruggekomen.

Dermato-fasciëctomie

Bij deze operatie verwijderen we de strengen en de betrokken huid in de handpalm, zodat u de vingers weer zo ver mogelijk kunt strekken. Tijdens de operatie gebruiken we een huidtransplantaat om de wond te sluiten. Deze procedure wordt vaker gedaan wanneer de Dupuytren al een of meerdere keren is teruggekomen.

Het is verstandig de hand de eerste dagen hoog te houden in een mitella of op een kussen. Hiermee wordt zwelling van de hand zo veel mogelijk voorkomen.

Wanneer u weer kunt gaan werken, hangt af van het werk dat u doet en de wondgenezing.

De arts zal dit met u bespreken. De nabehandeling wordt gecombineerd met fysiotherapie en/of ergotherapie (spalken).

Wie voert de ziekte van dupuytren behandeling uit?

De behandeling wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg.

Stel hem/haar direct een vraag via VideoAsk. U kunt ons direct bereiken op 085-4884470 of kijk op onze contactpagina. Het consult is altijd gratis.

Samenvatting ziekte van dupuytren behandeling

✓ Verschillende behandelmethoden
✓ Volledig vergoed door je zorgverzekeraar
✓ Behandeling door handchirurg

Veelgestelde vragen over een ziekte van Dupuytren?
behandeling

Ontvang een indicatie via VideoAsk

Kom direct in contact met de plastisch chirurg door VideoAsk. Kies uit een video, chat of voice bericht zodat de plastisch chirurg u direct kan adviseren. U kunt natuurlijk ook altijd bellen naar onze kliniek via 085 – 488 4470.

Doe een Esser Clinics Video Consult via VideoAsk

Krijg alvast een indruk van onze mooie kliniek

Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?