fbpx

Carpaal Tunnel Syndroom behandeling

Carpaal Tunnel Syndroom behandeling

Indicatie

De carpale tunnel bevindt zich bij de overgang van de onderarm naar de hand aan de palmzijde. De tunnel wordt gevormd door acht middenhandsbeentjes die samen een U vormen. Tussen de poten van de U is een stevige bindweefselband (dwarse polsband) gespannen, waardoor een tunnel ontstaat. Door de tunnel lopen 9 pezen en 1 zenuw. De pezen zorgen ervoor dat de vingers kunnen buigen, de zenuw zorgt voor gevoel en tastzin van de duim, de wijsvinger, de middelvinger en de helft van de ringvinger.

Wanneer de pezen in de tunnel gezwollen zijn, kan de zenuw bekneld raken. Dat noemen we het Carpaal Tunnel Syndroom, kortweg CTS.

Hoewel het meestal om één hand gaat, kan het ook gebeuren dat u aan beide handen CTS heeft. Dat komt vaker voor wanneer er sprake is van hormonale veranderingen, zoals een zwangerschap of de overgang.

Symptomen van een carpaal tunnel syndroom

Bij carpaal tunnel syndroom kunnen de klachten nogal wisselend zijn. Zo kunt u last hebben van:

  • Tintelingen en/of pijn in de hand en vingers
  • Een doof gevoel in de hand en vingers
  • Zwelling in de hand en vingers
  • Verminderde kracht in de hand en vingers
  • De klachten kunnen uitstralen richting de onderarm en de schouders
  • Vaak zijn de klachten vooral ’s nachts aanwezig

Diagnose van een carpaal tunnel syndroom

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de plastisch chirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Carpaal Tunnel Syndroom is een klinische diagnose die meestal gemakkelijk met het consultgesprek en lichamelijk onderzoek is vast te stellen. Soms wordt er als ondersteuning een elektrisch spieronderzoek (EMG) of een echo uitgevoerd.

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen van de hand en pols bij Esser Clinics worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt.

Het eerste consult

Tijdens het eerste poli bezoek ziet u altijd de plastisch chirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan wordt dat eerst gedaan. De plastisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.

Wat houdt een carpaal tunnel syndroom behandeling precies in?

Het dragen van een polsbrace (spalk) gedurende de nacht heeft vaak een gunstig effect op de symptomen. Ook een injectie met corticosteroïden kan een vroege CTS genezen.

Als de klachten niet verminderen door bovenstaande behandelingen of langer bestaan, kunt u geopereerd worden. Bij een langer bestaande beknelling van de zenuw kan de zenuw namelijk blijvende schade oplopen.

De ervaring heeft geleerd, dat operatieve behandeling van een CTS in meer dan 90% van de gevallen succesvol is.

Tijdens de operatie leggen we via een snee in de huid de dwarse polsband bloot. Deze wordt vervolgens in de lengterichting doorgesneden. Hierdoor wordt de tunnel wijder en krijgt de zenuw meer ruimte.

Na de operatie draagt u een mitella. Het is belangrijk dat u de vingers gedurende deze periode regelmatig beweegt (strekken en buigen), om te voorkomen dat uw hand stijf wordt. ’s Nachts hoeft u de mitella niet te dragen, u kunt uw arm dan op een kussen leggen.

Tijdens het douchen kunt u de mitella even afdoen, maar zorg er wel voor dat het verband droog blijft. Na drie dagen mag het drukverband verwijderd worden. Op de wond wordt een pleister geplakt. Daarna kunt u de hand en pols weer voorzichtig in toenemende mate onbelast gebruiken.

In principe mag u de hand na twee weken weer gaan gebruiken. Echter de eerste 4-6 weken na de ingreep kunt u wel verminderde kracht in de hand ervaren, waardoor zwaardere werkzaamheden minder goed mogelijk zijn.

Ook kan de wond/het litteken nog gevoelig zijn. Tien tot veertien dagen na de operatie worden de hechtingen verwijderd indien deze niet oplosbaar zijn.

Wie voert de carpaal tunnel syndroom behandeling uit?

De behandeling wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg.

Stel hem/haar direct een vraag via VideoAsk. U kunt ons direct bereiken op 085-4884470 of kijk op onze contactpagina. Het consult is altijd gratis.

Samenvatting carpaal tunnel syndroom behandeling

✓ Een corticosteroïden injectie kan een vroege CTS genezen.
✓ Een operatieve behandeling is in 90% van de gevallen succesvol
✓ Volledig vergoed door je zorgverzekeraar
✓ Behandeling door handchirurg

Veelgestelde vragen over een carpaal tunnel syndroom behandeling

Ontvang een indicatie via VideoAsk

Kom direct in contact met de plastisch chirurg door VideoAsk. Kies uit een video, chat of voice bericht zodat de plastisch chirurg u direct kan adviseren. U kunt natuurlijk ook altijd bellen naar onze kliniek via 085 – 488 4470.

Doe een Esser Clinics Video Consult via VideoAsk

Krijg alvast een indruk van onze mooie kliniek

Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?