fbpx

pigmentvlekken verwijderen

Pigmentvlekken verwijderen

Indicatie

Donkere vlekken in het gelaat en de hals kunnen als storend worden ervaren. Afhankelijk van de grootte en de diepte van de pigment vlekken zijn er meerdere behandelopties.

Huidtherapie en laserbehandeling voor pigmentvlekken:

Wat zijn hyperpigmentatie en melasma?

Op het moment dat de huid overmatig pigment aanmaakt, spreken we van hyperpigmentatie. Hyperpigmentatie komt het meest voor bij vrouwen met een (licht) getinte huid (huidtypes 4-6).

Uit onderzoek blijken verschillende risicofactoren een rol te spelen bij het ontstaan van hyperpigmentatie, waaronder genetische aanleg, zonlicht, geslacht, leeftijd, hormonen, zwangerschap, schildklier-afwijkingen, medicatie en cosmetische producten.
Als de hyperpigmentatie een hormonale oorzaak heeft, wordt het melasma
genoemd (ook wel bekend als ‘zwangerschapsmasker’). Melasma kenmerkt zich door donkere, onregelmatig gevormde vlekken op wang, neus, bovenlip en/of voorhoofd.
Hyperpigmentatie of melasma kunnen oppervlakkig zijn (epidermaal) of dieper in de huid liggen (dermaal) of een combinatie van beiden.

De meest voorkomende vorm van hyperpigmentatie is de oppervlakkige vorm, waarbij het pigment (melanine) is verspreid over de opperhuid.
Bij dit type hyperpigmentatie is een oppervlakkige behandeling met een peeling meestal al effectief. Bij een gemengde of dermale (diepliggende) vorm van hyperpigmentatie dan zal de intensievere behandeling met TCA-peeling nodig zijn of een laser behandeling.

Wat is de oorzaak van hyperpigmentatie?

De onderliggende oorzaak van hyperpigmentatie is een overmatige activiteit van de melanocyten (de pigmentvormende cellen). Deze overactiviteit kan verschillende oorzaken hebben: niet alleen krijgen melanocyten signalen om grote hoeveelheden melanine aan te gaan maken, het kan ook veroorzaakt worden door afbraak van collageen, afwijkingen in de huidbarrière, oxidatieve stress en/of zonlicht (niet alleen uva en uvb, maar ook en vooral HEV (High Energy Visible)-licht, het zogenaamde ‘blue light’ dat wordt afgegeven door kunstlicht zoals van beeldschermen.

Alle peelings hebben direct of indirect, in verschillende graderingen, effect op de huid waar het regeneratieproces
wordt geïnduceerd afhankelijk van het type zuren en de bereikte diepte.

Pigment verwijderen met behulp van de pico laser.

Als het pigment dieper in de huid ligt is een behandeling met de pico laser het beste.

De pico laser werkt, net als andere lasers, door middel van lichtpulsen. Het grote verschil met traditionele lasers is dat de pico laser lichtpulsen produceert van slechts een picoseconde. Dit is 1000 keer sneller dan traditionele lasers die werken met de snelheid van een nanoseconde. Het grote voordeel hiervan is dat de puls zo krachtig is, dat (inkt)pigmenten worden verpulverd in veel kleinere deeltjes dan bij andere lasers. Omdat de deeltjes zo klein zijn, voert het lichaam ze sneller af. Hierdoor zijn minder behandelingen nodig. Daarnaast is het met de pico laser mogelijk om heel precies de juiste plek te behandelen, waardoor de ‘gezonde’ huid gespaard blijft.

Tijdens de behandeling krijgt u een beschermingsbril op.
De pigmentlaser richt zich op het melanine, dus pigment. Het licht wordt hierin geabsorbeerd en verwarmd. Hoe groter het contrast tussen de pigmentvlek en de huidskleur, hoe beter de laser het pigment ziet en kan behandelen. Daarom is het heel belangrijk dat de behandeling plaatsvindt op een ‘niet zongebruinde huid’.

Hersteltijd na pigmentvlekken verwijderen
De lichtflits wordt niet als heel pijnlijk ervaren het lijkt op een elastiekje dat tegen de huid aan schiet. Na de behandeling kan de huid wat roder en licht gezwollen zijn. Ook kleurt het pigment na de behandeling wat donkerder. Na ongeveer 10 dagen schilfert deze donkere kleur van de huid af en is het pigment lichter geworden. Het is van zeer groot belang dat u de korstjes er niet af krabt; ze schilferen er vanzelf af. Tevens mag u absoluut niet (onbeschermd) in de zon. Meteen na de behandeling kan u uw dagelijkse bezigheden hervatten en uw huid eventueel camoufleren.

Aantal behandelingen nodig voor pigmentvlekken verwijderen?

Gemiddeld zijn 1-4 behandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Dit is afhankelijk van het soort pigment en in welke huidlaag het pigment zich bevindt. Om de 3 tot 4 weken kan een behandeling plaatsvinden.

Resultaat na pigmentvlekken verwijderen?

Het resultaat is een egale huid zonder pigmentvlekken. Door de constante invloeden van de zon kan het ontstaan van nieuwe pigmentvlekken helaas niet worden voorkomen. Om de vorming van nieuw pigment tegen te gaan, raden wij aan om de huid continu te blijven beschermen met een zonnebescherming.

Wie voert de behandeling uit?

De behandeling wordt uitgevoerd door de paramediche huidtherapeut.

U kunt ons direct bereiken op 085-4884470 of kijk op onze contactpagina.

Samenvatting

✓ peeling of laser behandeling
✓ altijd advies op maat
✓ behandeling door een ervaren huidtherapeut

Behandelkosten

Pico laserbehandeling

V.a. € 65

Per behandeling

Peelings

V.a. € 675

Voor meerdere behandelingen en inclusief nazorg product.

Veelgestelde vragen

Pigmentvlekken verwijderen met laser. Voor en na foto’s.

Ontvang een indicatie via VideoAsk

Kom direct in contact met de plastisch chirurg door VideoAsk. Kies uit een video, chat of voice bericht zodat de plastisch chirurg u direct kan adviseren. U kunt natuurlijk ook altijd bellen naar onze kliniek via 085 – 488 4470.

Doe een Esser Clinics Video Consult via VideoAsk

Krijg alvast een indruk van onze mooie kliniek

Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?