fbpx

de quervain behandeling 

De quervain behandeling 

Indicatie

De aandoening van De Quervain is een ontsteking van de pezen en/of de peesschede aan de duimzijde van de pols.

In het begin is er pijn aan de duimzijde van de onderarm. Wordt u niet behandeld, dan kan de pijn zich uitbreiden naar de duim en de bovenzijde van de onderarm.

Als u kracht zet met uw hand kan dat een krakend gevoel geven. In ernstige gevallen ontstaat er zwelling rond het gebied van de peesschede.

Voorwerpen tillen, vasthouden en het bewegen van de duim wordt dan steeds moeilijker en pijnlijker.

Oorzaak van de Quervain

Aan het einde van het spaakbeen aan de duimzijde lopen de pezen door een nauwe tunnel (peesschede). De binnenbekleding van de tunnel bestaat uit een slijmvlieslaag.

De pezen van de duim glijden normaal soepel langs deze laag door de peesschede, maar wanneer de slijmvlieslaag ontstoken is lukt dat niet meer.

Pees(schede)ontsteking van De Quervain wordt veroorzaakt door een irritatie, vaak door een herhaalde beweging zoals pakken, tillen, knijpen en wringen. Reuma en diabetes kunnen ook gepaard gaan met de aandoening van De Quervain.

Diagnose van de Quervain

De arts stelt de diagnose door middel van lichamelijk onderzoek. Er zijn geen ingewikkelde testen of röntgenonderzoeken nodig.

Gewoonlijk wordt de test van Finkelstein gedaan: leg de duim in de handpalm en maak een vuist, buig daarna de pols zijwaarts naar in de richting van de pink.

Doet dit pijn over de peesschede aan de duimzijde, dan is het goed mogelijk dat u de aandoening van De Quervain heeft.

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen van de hand en pols bij Esser Clinics worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed

Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.

Het eerste consult

De eerste afspraak bestaat meestal uit een gesprek en het onderzoeken van de hand of pols. De plastisch chirurg probeert aan de hand hiervan de oorzaak van uw klachten vast te stellen.

Vervolgens kan gekeken worden welke behandelmogelijkheden er zijn. Mogelijk beslist de arts dat aanvullend onderzoek nodig is.

Wat houdt een de Quervain behandeling precies in?

Zonder operatie

Probeer de bewegingen en activiteiten die de pijn veroorzaken te vermijden. Neem bijvoorbeeld vaker pauze bij herhaalde handelingen en werken achter de computer en probeer onderhands te tillen.

De handtherapeut kan u houdings- en tiladviezen geven en ook bekijken hoe u bijvoorbeeld uw werkplek kunt aanpassen.

De arts zal u voor zes weken een spalk voorschrijven, die de geïrriteerde pezen rust geeft. Ontstekingsremmende middelen zoals ibuprofen en diclofenac helpen tegen de pijn en de zwelling van het geïrriteerde slijmvlies van de peesschede.

Als dit allemaal niet voldoende helpt, kan een injectie met corticosteroiden worden gegeven. Dit medicijn wordt dan in of rond de peesschede gespoten.

Met operatie

Als bovenstaande aanpak niet helpt en de klachten langer dan drie maanden bestaan, kan in sommige gevallen een operatie worden overwogen.

Daarbij wordt onder plaatselijke verdoving het dak van de peesschede doorgenomen. Daardoor krijgen de beide pezen in de schede meer ruimte.

Na de operatie moet u de pezen direct laten bewegen, ook al doet dit soms de eerste tijd pijn. Als u uw hand en duim namelijk stil houdt, treedt er soms littekenvorming op tussen de pezen en de peesschede waardoor u de duim minder goed kunt bewegen.

Tillen en herhaalde bewegingen moet u drie tot vier weken vermijden. Het kan soms wel een paar maanden duren voordat de pijn helemaal verdwijnt.

Wie voert de Quervain behandeling uit?

De behandeling wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg.

Stel hem/haar direct een vraag via VideoAsk. U kunt ons direct bereiken op 085-4884470 of kijk op onze contactpagina. Het consult is altijd gratis.

Samenvatting van de Quervain behandeling

✓ Verschillende behandelmethoden
✓ Volledig vergoed door je zorgverzekeraar
✓ Behandeling door handchirurg

Veelgestelde vragen over een de quervain behandeling

Ontvang een indicatie via VideoAsk

Kom direct in contact met de plastisch chirurg door VideoAsk. Kies uit een video, chat of voice bericht zodat de plastisch chirurg u direct kan adviseren. U kunt natuurlijk ook altijd bellen naar onze kliniek via 085 – 488 4470.

Doe een Esser Clinics Video Consult via VideoAsk

Krijg alvast een indruk van onze mooie kliniek

Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?