Ganglion behandeling
Ganglion behandeling
Indicatie
Ganglions komen veel voor. Een ganglion is een goedaardige zwelling uitgaande van het kapsel, die vaak op de boven- of onderkant van de pols voorkomt.
Soms zit het in de vingers of de handpalm. Een ganglion, ook wel cyste genoemd, kan in grootte variëren en is meestal goed te herkennen als een stevige, gevoelige massa.
Het bultje is gevuld met een geleiachtige heldere vloeistof. Een ganglion kan plotseling ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen.
Sommige ganglions verkleinen na een periode van rust en worden weer groter na activiteit. Het kan ook gebeuren dat het ganglion spontaan verdwijnt of barst.
Symptomen van een ganglion
- Bewegingsbeperkingen
- Pijn of zwakte van de pols, vooral bij het steunen van de hand
Diagnose van de ganglion
Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. Soms wordt een echo of MRI verricht om een andere diagnoses uit te sluiten.
Verwijzing van uw huisarts
Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen van de hand en pols bij Esser Clinics worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De plastisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
Wat houdt een ganglion behandeling precies in?
Wanneer je geen klachten hebt
Een ganglion geeft gelukkig lang niet altijd klachten en behoeft als u er geen last van heeft ook geen behandeling
Wanneer je klachten hebt
Zonder operatie
De geleiachtige vloeistof kan door middel van een naald worden weggezogen. Soms zal de arts besluiten om corticosteroïde te injecteren nadat het ganglion is leeggezogen. Hierna krijgt u een pleister over de insteekopening. Let op een goede hygiëne tot het wondje volledig gesloten is, om een infectie te voorkomen. U mag de vinger of pols normaal bewegen.
Met operatie
De chirurg maakt hiervoor een sneetje in de boven- of onderzijde van de pols, afhankelijk waar het ganglion zich bevindt. Het ganglion wordt opgezocht en vervolgens inclusief de steel (oorsprong van het ganglion) verwijderd. Vaak moet het polskapsel geopend worden om het kapsel schoon te maken. Hierna wordt de wond met hechtingen gesloten.
Na de operatie krijgt u een verband om de vinger of pols, let erop dat het verband niet nat wordt. In sommige gevallen kan de arts besluiten om een spalk aan te leggen. Na drie dagen kan het verband worden verwijderd. Mocht u een spalk hebben gekregen moet deze vaak wat langer worden gedragen Hierna mag de wond wel nat worden, maar u mag niet met de vinger in water weken. De hechtingen worden na tien tot veertien dagen in de kliniek verwijderd.
Wie voert de ganglion behandeling uit?
De behandeling wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg.
Stel hem/haar direct een vraag via VideoAsk. U kunt ons direct bereiken op 085-4884470 of kijk op onze contactpagina. Het consult is altijd gratis.
Samenvatting ganglion behandeling
✓ Verschillende behandelmethoden
✓ Volledig vergoed door je zorgverzekeraar
✓ Behandeling door handchirurg
Veelgestelde vragen over een ganglion behandeling
Ontvang een indicatie via VideoAsk
Kom direct in contact met de plastisch chirurg door VideoAsk. Kies uit een video, chat of voice bericht zodat de plastisch chirurg u direct kan adviseren. U kunt natuurlijk ook altijd bellen naar onze kliniek via 085 – 488 4470.