Ganglion behandeling
Ganglion behandeling
Wat is een ganglion?
Een ganglion, ook wel ganglioncyste genoemd, is een veelvoorkomende goedaardige zwelling in de hand of pols. De zwelling ontstaat uit het gewrichtskapsel of een peesschede en bevat een geleiachtige, heldere vloeistof. Ganglions komen het vaakst voor op de boven- of onderkant van de pols, maar kunnen ook voorkomen in de vingers, handpalm of aan de basis van een vinger.
De grootte van een ganglion kan variëren en de zwelling voelt meestal stevig en licht gevoelig aan. Soms ontstaat een ganglion plotseling, maar het kan zich ook geleidelijk ontwikkelen over enkele weken of maanden. In sommige gevallen verkleint het ganglion na rust en groeit het weer aan bij activiteit. Het komt ook voor dat een ganglion spontaan verdwijnt of openbarst. Ondanks dat het onschuldig is, kan een ganglion hinderlijk zijn of pijn veroorzaken bij bepaalde bewegingen.
Symptomen van een ganglion
- Bewegingsbeperkingen
- Pijn of zwakte van de pols, vooral bij het steunen van de hand
Diagnose van de ganglion
De handchirurg baseert de diagnose meestal op de plaats van de knobbel en hoe die eruit ziet. De zwelling is meestal ovaal of rond en kan zacht of juist heel vast aanvoelen. Een ganglion aan de vingerbasis aan de palmzijde is normaal gesproken een stevig knobbeltje ter grootte van een erwt, gevoelig voor druk, bijvoorbeeld bij het vastpakken. De handchirurg kan röntgenfoto’s aanvragen om afwijkingen in aangrenzende gewrichten uit te sluiten. Een ganglion aan het eindkootje van de vinger gaat vaak gepaard met artrose van het gewricht.
Wat houdt de behandeling van een ganglion in?
Een ganglion is een goedaardige zwelling die niet altijd klachten geeft. Wanneer het ganglion geen pijn veroorzaakt of de handfunctie niet belemmert, is behandeling vaak niet nodig. De handchirurg houdt het ganglion dan in de gaten.
Als u wél klachten ervaart — zoals pijn, bewegingsbeperking of cosmetische hinder — zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Afhankelijk van de ernst van de klachten en de locatie van het ganglion, kiest de handchirurg voor een niet-operatieve of operatieve aanpak.
Niet-operatieve behandeling
Bij een milde ganglion kan gekozen worden voor een behandeling zonder operatie. Hierbij wordt de inhoud van het ganglion verwijderd met een naald.
De niet-operatieve behandeling kan bestaan uit:
-
Het leegzuigen van het ganglion met een naald
-
Een injectie met corticosteroïden na het leegzuigen, om de zwelling te verminderen
-
Afplakken met een pleister; goede hygiëne is belangrijk tot het wondje is gesloten
-
Normaal gebruik van hand of pols is meestal direct weer toegestaan
Let op: een ganglion kan na deze behandeling terugkomen.
Operatieve behandeling
Wanneer een ganglion steeds terugkomt of andere behandelingen onvoldoende helpen, kan een operatie worden overwogen. Deze vindt meestal poliklinisch plaats onder lokale verdoving.
De operatieve ganglionbehandeling houdt in:
-
Een kleine snee aan de boven- of onderzijde van de pols of hand
-
Verwijderen van het ganglion inclusief de steel (oorsprong)
-
Soms wordt ook een deel van het gewrichtskapsel verwijderd of schoongemaakt
-
De wond wordt gesloten met hechtingen en bedekt met een verband
Na de operatie krijgt u een verband en eventueel een spalk. Het verband mag na drie dagen worden verwijderd. Als u een spalk heeft, draagt u deze meestal iets langer. Daarna mag de wond nat worden, maar u mag de hand nog niet onderdompelen. De hechtingen worden na 10 tot 14 dagen verwijderd.
In sommige gevallen is handtherapie nodig om de beweeglijkheid en functie van de hand volledig te herstellen. Het operatiegebied kan enige tijd gevoelig blijven en lichte bewegingsbeperking geven tijdens het herstel.
U bespreekt samen met onze hand- en polsspecialist welke behandelmethode het meest geschikt is in uw situatie.
Verwijzing van uw huisarts
Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen van de hand en pols bij Esser Clinics worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.
Voor het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, uw verzekeraar en polisnummer en de naam van uw huisarts nodig. We plannen een consultafspraak in wanneer het u uitkomt, in de vestiging van uw keuze.
Het eerste consult
Tijdens het eerste consult ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Hij/zij zal het onderzoek doen en een diagnose stellen. Is er aanvullend onderzoek nodig, dan kan dat in de meeste gevallen direct gedaan worden. De plastisch chirurg bespreekt met u de behandelmogelijkheden en stelt een behandelplan op.
Wie voert de ganglion behandeling uit?
De behandeling wordt uitgevoerd door Drs. Richard Koch, een van de meest toonaangevende specialisten op het gebied van hand- en polschirurgie in Nederland.
U kunt ons direct bereiken op 085-4884470 of kijk op onze contactpagina.
Samenvatting ganglion behandeling
✓ Operatieve en niet-operatieve behandelingen gericht op functieherstel en pijnverlichting
✓ Volledig vergoed door je zorgverzekeraar
✓ Behandeling door Drs. Richard Koch, een autoriteit op het gebied van hand- en polschirurgie