Duimbasis artrose
Artrose aan de duimbasis
Wat is artrose aan de duimbasis?
Duimbasis artrose, ook wel artrose van het duimbasisgewricht genoemd, is een veelvoorkomende slijtageaandoening waarbij het kraakbeen in het duimbasisgewricht verslechtert. Normaal gesproken zijn de uiteinden van de botten in een gewricht bedekt met een gladde kraakbeenlaag, zodat ze soepel en pijnloos langs elkaar kunnen bewegen. Bij artrose slijt deze beschermlaag, waardoor botten direct op elkaar gaan drukken en pijn veroorzaken.
Het duimbasisgewricht is een zadelvormig gewricht, gevormd door een handwortelbotje (trapezium) en het middenhandsbeentje van de duim. Dankzij deze unieke vorm heeft de duim een grote bewegingsvrijheid en kan hij goed samenwerken met de vingers bij het grijpen en knijpen. Bij artrose in dit gewricht worden dagelijkse handelingen zoals schrijven, potjes openen of sleutels omdraaien steeds pijnlijker en moeilijker.
Bij wie komt duimbasis artrose voor?
Duimbasis artrose treft vooral vrouwen boven de 40 jaar. Deze vorm van artrose ontwikkelt zich vaak zonder duidelijke oorzaak, maar bepaalde factoren verhogen het risico. Denk aan eerdere letsels zoals een botbreuk of verstuiking van het duimbasisgewricht, of aan aangeboren hypermobiliteit van de gewrichten. Dit kan ervoor zorgen dat duimbasis artrose ook op jongere leeftijd ontstaat.
Symptomen van duimbasis artrose
Het belangrijkste symptoom van duimbasis artrose is een zeurende, diepe pijn aan de basis van de duim, vaak gelokaliseerd in de duimmuis of aan de handrugzijde. Deze pijn neemt toe bij dagelijkse handelingen zoals potten opendraaien, sleutels draaien of schrijven.
Naarmate de artrose verergert, kunnen ook klachten in rust en ’s nachts ontstaan. Veel patiënten ervaren afname van knijpkracht en moeite met het maken van een vuist. In gevorderde stadia leidt duimbasis artrose tot zichtbare misvorming van het gewricht, ontwrichting en zwelling bij de duimbasis. Het middenhandsbeentje van de duim kan verschuiven ten opzichte van het trapeziumbotje in de pols, waardoor de duim minder goed beweegt. De ruimte tussen de duim en wijsvinger wordt kleiner, wat spreiden bemoeilijkt. Soms gaat het gewricht boven de duimbasis als compensatie overstrekken.
Hoe wordt duimbasis artrose vastgesteld?
De diagnose van duimbasis artrose wordt meestal gesteld door een plastisch chirurg op basis van je klachten en een lichamelijk onderzoek. Hierbij let de specialist op typische tekenen van artrose aan de duimbasis, zoals pijn bij specifieke bewegingen en drukpunten.
Veelvoorkomende onderzoeken en observaties zijn:
-
Pijn bij druk op de duimmuis, ter hoogte van het duimbasisgewricht
-
Pijn bij draaibewegingen van de duim of asdruk (druk over de lengte van de duim)
-
Beoordeling van zwelling of standsverandering van het gewricht
-
Beoordeling van bewegingsbeperking en krachtverlies in de duim
Soms wordt aanvullend een röntgenfoto gemaakt om de mate van kraakbeenslijtage of gewrichtsvervorming zichtbaar te maken. Let op: de ernst van de klachten komt niet altijd overeen met wat er op de röntgenfoto te zien is — iemand kan veel pijn hebben terwijl de slijtage op beeld beperkt lijkt, of andersom.
Verwijzing en vergoeding
Voor een behandeling bij Esser Clinics heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen voor hand- en polsartrose worden volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Bij het maken van een afspraak hebben we uw BSN-nummer, verzekeraar, polisnummer en de naam van uw huisarts nodig.
Het eerste consult
Tijdens het eerste poli bezoek ziet u altijd de handchirurg die u gaat behandelen. Voor het stellen van de diagnose kan het nodig zijn om nog aanvullend onderzoek te verrichten. Na het stellen van de diagnose, bespreekt de hand chirurg de behandelmogelijkheden met u.
Wat zijn de behandelmogelijkheden bij artrose van de duimbasis?
Bij duimbasis artrose zijn er zowel niet-operatieve als operatieve behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ernst van de klachten en de mate van gewrichtsslijtage.
Niet-operatieve behandeling bij milde artrose
Milde vormen van duimbasis artrose kunnen vaak effectief zonder operatie worden behandeld. Doel is het verlichten van de pijn en het verbeteren van de handfunctie.
Niet-operatieve behandelingen kunnen bestaan uit:
-
Pijnstillers zoals paracetamol of ontstekingsremmers (NSAID’s)
-
Corticosteroïden injecties, beperkt en zorgvuldig toegepast
-
Spalktherapie met op maat gemaakte kunststof spalken (statisch of flexibel)
-
Begeleiding door een handtherapeut, gericht op ondersteuning bij dagelijkse handelingen
Deze aanpak helpt de duim te stabiliseren, overbelasting te verminderen en pijnklachten tijdelijk te verlichten.
Wanneer is een operatie nodig bij duimbasis artrose?
Als de klachten ernstig zijn of als de niet-operatieve behandelingen onvoldoende effect hebben, kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Hierbij wordt het versleten gewricht aangepakt om pijn te verminderen en de duimfunctie te herstellen.
Veelgebruikte operatietechnieken zijn:
-
Verwijdering van het duimbasisgewricht (trapezium)
-
Vervanging van het gewricht door een stukje opgerolde pees uit de onderarm
-
Plaatsing van een kunststofprothese (minder vaak toegepast)
-
Botfusie (artrodese) of uitlijning van het middenhandsbeentje
Onze voorkeur gaat meestal uit naar het verwijderen van het gewrichtsoppervlak en vervanging door een peesconstructie.
Hoe verloopt de operatie en revalidatie?
De operatie wordt meestal poliklinisch uitgevoerd, onder plaatselijke verdoving. De handchirurg maakt een kleine incisie om het aangedane gewricht te verwijderen en de reconstructie uit te voeren.
Na de operatie:
-
Je krijgt een gipsspalk voor 2 tot 3 weken om het gewricht te immobiliseren
-
Daarna volgt een kunststof spalkje (handschoen) voor ongeveer 3 weken
-
Handtherapie start direct na de gipsfase, onder begeleiding van een gespecialiseerde handtherapeut
-
Herstel van kracht en volledige functie kan enkele weken tot maanden duren
-
De meeste patiënten ervaren duidelijke pijnverlichting en betere handfunctie
Wie voert de behandeling uit?
Bij Esser Clinics wordt u behandeld door Drs. Richard Koch, een autoriteit op het gebied van hand- en polschirurgie.
U kunt ons direct bereiken op 085-4884470 of kijk op onze contactpagina.
Samenvatting van de atrose behandeling
✓ Operatieve en niet-operatieve behandelingen gericht op functieherstel en pijnverlichting
✓ Volledig vergoed door je zorgverzekeraar
✓ Behandeling door Drs. Richard Koch, een autoriteit op het gebied van hand- en polschirurgie