fbpx

Triggerfinger behandeling

Triggerfinger behandeling doormiddel van ontstekingsremmende injectie

Indicatie

De triggerfinger, ook wel Tendovaginitis Stenosans (TVS) of hokkende vinger genoemd, is een aandoening die veel voorkomt. U heeft een triggerfinger als de vinger alleen met moeite gebogen kan worden en dan met een schok(je) weer gestrekt kan worden, soms met hulp van de andere hand. Soms zit er ook een pijnlijke verdikking in de handpalm. Bij een triggerfinger is er sprake van een zwelling door een ontsteking in een van de buigpezen van de vingers of duim. In de beginfase van deze aandoening doet de vinger of duim alleen maar pijn en is er nog geen hokken of triggering te zien.

Een triggerfinger komt meest bij vrouwen voor in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. Meestal gaat het om de ringvinger. Een triggerfinger komt soms voor in combinatie met het carpaal tunnel syndroom en vice versa. Ook komt een triggerfinger vaker voor bij mensen met reuma en suikerziekte (diabetes). Een triggerfinger kan ontstaan na een zware inspanning, maar in veel gevallen is de oorzaak niet te achterhalen.

Symptomen van een triggerfinger

De symptomen bij een triggerfinger of triggerduim zijn:

  • Vinger kan met moeite gebogen worden en komt met een schokje recht
  • Pijnlijke verdikking in de handpalm
  • Knappend en knakkend gevoel bij het buigen van de vinger

Diagnose van een triggerfinger

Voor het vaststellen van de diagnose stelt de handchirurg vragen en verricht hij lichamelijk onderzoek. De diagnose triggerfinger of triggerduim is daarmee eenvoudig te stellen.

Verwijzing van uw huisarts

Voor een behandeling heeft u altijd een verwijzing van uw huisarts nodig. Alle behandelingen van de hand en pols bij Esser Clinics worden door alle zorgverzekeraars volledig vergoed.

Wat houdt de triggerfinger behandeling doormiddel van een ontstekingsremmende injectie precies in?

Triggerfinger kan op diverse manieren worden behandeld. Wij kiezen altijd voor de minst ingrijpende manier. Wanneer u last heeft van een triggerfinger (of triggerduim) geven we in eerste instantie daarom vaak een Kenacort injectie met ontstekingremmende medicatie. Deze injectie is enigszins gevoelig maar u bent daarna meestal binnen enkele weken van de klachten af. Indien dit niet voldoende helpt, kan tijdens een operatie het bandje van de peesschede (pully) worden doorgesneden. Zo kan de pees weer vrij glijden.

Na een ingreep krijgt u een verband dat na drie dagen mag worden verwijderd. In de tussentijd kunt u de hand gebruiken voor zover het gaat. Na het verwijderen van het verband mag het wondje nat worden, maar niet weken. U kunt er dan een pleister op plakken. Na tien tot veertien dagen worden de hechtingen verwijderd. Mocht blijken dat het herstel achterblijft, kan handtherapie worden gestart.

Wat is een Kenacort injectie

Een Kenacort injectie, ook bekend als een Glucocorticoïd en Lidocaïne injectie, is een medische procedure die wordt gebruikt om ontstekingsreacties in de weefsels te verminderen. Deze injectie heeft als doel de pijn en zwelling in gewrichten, pezen of slijmbeurzen te verminderen of zelfs volledig te elimineren. Kenacort injecties worden vaak toegepast bij patiënten met pijnlijke of ontstoken hand- en polsgewrichten. Deze behandeling wordt meestal gecombineerd met het dragen van een brace en handtherapie om de algehele conditie van de hand of pols te verbeteren of zelfs te genezen

Wie voert de behandeling uit?

De behandeling wordt uitgevoerd door de plastisch chirurg.

Stel hem/haar direct een vraag via VideoAsk. U kunt ons direct bereiken op 085-4884470 of kijk op onze contactpagina. Het consult is altijd gratis.

Samenvatting triggerfinger behandeling

✓ Ontstekingsremmende injectie: kenacort injectie
✓ Volledig vergoed door je zorgverzekeraar
✓ Behandeling door handchirurg

Veelgestelde vragen over een triggerfinger behandeling

Ontvang een indicatie via VideoAsk

Kom direct in contact met de plastisch chirurg door VideoAsk. Kies uit een video, chat of voice bericht zodat de plastisch chirurg u direct kan adviseren. U kunt natuurlijk ook altijd bellen naar onze kliniek via 085 – 488 4470.

Doe een Esser Clinics Video Consult via VideoAsk

Krijg alvast een indruk van onze mooie kliniek

Chat openen
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?